When in Scotland, do as the Scots do

Traditional Scottish Haggis recipe (1856)
1 cleaned sheep or lamb’s paunch
2 lb (900 g) dry oatmeal
1 lb (450 g) lamb’s liver, boiled and minced
1 lamb’s heart, boiled and minced
1 lamb’s lights boiled and minced
1 large finely chopped onion
1/2 teaspoon each: cayenne pepper, ground allspice, salt and pepper
1 pint (600 ml) Stock

See that the paunch is well cleaned, then soak it in salt and water for about 2 hours, take out and let it dry. Put the oatmeal on a baking tray in a low oven and let it dry out and crisp up a little. Then cook the liver, heart (trimmed) and lights in salted water to cover and cook for about 1/2 hour. Strain, but reserve the stock, and chop the meats up finely, or mince. Mix all ingredients (except the paunch) together and season well. Then add the stock. Put into the cleaned paunch (fill to about half) and sew up loosely, but securely. Have ready a large pot of boiling water mixed with the rest of the liver stock, prick the haggis all over with a small knitting needle to prevent bursting, then cook in the water and stock, at a slow simmer uncovered, but keep up water level, for about 3 hours. Serves about 16.

Quelle: Traditional Scottish Cookery, Theodora Fitzgibbon, Fontana Paperbacks: Bungay, 1980 (p. 140/141)

Okay, zugegeben, wir hatten unser Haggis bei einem preisgekrönten Fleischer in Inverness garfertig zubereitet gekauft und mit Lauchgratin und Schwarzbier-Sahnesauce veredelt. Definitv nichts für Vegetarier – aber es schmeckt!

Haggis

3 Kommentare

  1. Ich bin zwar nicht sicher, ob es genau die Marke war, aber einen Versuch ist es wert. Naja, und das Bier wird man dann irgendwie ersetzen müssen. So schlecht ist das Deutsche ja dann doch nicht.

  2. Ich hab auch schon überlegt, ob ich nicht hier mal ’ne Dose bestelle – gar nicht so teuer. Und an die Schwarzbier-Sahnesauce kam zudem noch das weltbeste Dunkelbräu. Das gibt’s leider nur vor Ort. 🙁

  3. Argh, wenn ich das schon sehe, werd ich sehnsüchtig. Vor allem die Schwarzbier-Sahnesauce klingt eklig gut. Mir ist in Crieff mal ein Haggis mit klassischer Whiskysauce untergekommen, der war sowas von gut. Kürzlich habe ich das Zeug sogar in einem British-Shop bei uns in der Nähe in der Dose gefunden. Und ich muss sagen: Gar nicht so schlecht. Für Dosenfutter. 😉

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